Mød Bente Brandstrup grundlægger af Pigepotentiale og coach på Mor-datter-Retreat

”Når unge piger pålægger sig selv alt for meget ansvar, hjælper vi dem med at finde troen på dem selv igen”

At hjælpe unge piger med at kende deres værd, tro på sig selv og arbejde med deres styrker er normalt noget af det, Bente Brandstrup bruger rigtig meget tid på. Hun er ophavskvinde til Pigepotentiale, og hun har mange års erfaring med unge og fra skole- og efterskoleverdenen. Pigepotentiale hjælper helt almindelige piger fra helt almindelige hjem og familier, men pigerne er ofte meget usikre samtidig med, at de mangler troen på, at de er gode nok.

Derfor arbejder coaches fra Pigepotentiale i hele landet med at hjælpe pigerne med at styrke deres selvværd og selvtillid.

"Hvad er der galt med mig?"

Bente oplever, at flere føler sig ensomme og udenfor. Og følelsen af ikke at være god nok, ikke at være med, ikke at blive set eller hørt er vokset. Hun forklarer det med, at de unge, i højere grad end før, føler, at de skal være på en bestemt måde. Og måske vigtigst af alt, føler de, at det er deres egen opgave at fikse det, hvis de falder udenfor.

Skærmbillede 2019-12-10 kl. 14.27.25.png
” Vi lever i en verden, hvor det er dit eget ansvar at lave det om, hvis noget ikke er som det skal være. Det er bare ikke så nemt at gøre noget ved, hvis man ikke helt trives. For hvad skal man gøre, når alt det, man har indflydelse på er i orden, og der stadig er noget, man ikke kan ændre på. Så begynder man at kigge indad og tænke: Hvad er der så galt med mig?”

Bente Brandstrup, Pigepotentiale

De unge pålægger sig selv en forfærdelig masse ansvar. Hele tiden. De føler altså, at det er fuldkommen deres eget ansvar at lave om på deres liv. Det gør, at de har rigtig svært ved at bede om hjælp, og rigtig mange unge piger går rundt og lader som om, at alt er som det skal være.

Bente oplever ofte piger, der sidder med en følelse af, at alle andre selvfølgelig har styr på deres liv og bebrejder sig selv, at de ikke selv har det.

Bente fortæller, at sociale medier gør, at vi ”kigger i fotoalbummet” hele tiden – modsat tidligere, hvor vi tog fotoalbummet frem engang imellem ved særlige lejligheder. Og vi præsenteres for alt det pæne og ordentlige i andres liv, mens vi bliver mindet om, at der hele tiden er noget, vi går glip af. Det er bare ikke virkeligheden. Vi glemmer, at dem, der lige nu har det sjovt måske sad alene hjemme i går.

Mor-datter samtaletid

Sammen med Pigepotentiale afholder Livsstilsefterskolen Hjarnø Mor-datter Retreat, hvor der vil være masser af kvalitetstid og samtaletid for mor og datter. Det mangler man nemlig i hverdagen, fortæller Bente:

”Det er en tendens, at vi har rigtig travlt og desværre ikke er særlig meget sammen. Man sætter sig sjældent ned med det formål at tale, og ofte bliver det meget praktisk i dagligdagen.“

Hun oplever også, at rigtig mange af de piger, Pigepotentiale møder, lever i gode, velfungerende sammenbragte familier, hvor de har det godt – men hvor de også bare gerne vil have mere tid alene med deres mor. Derfor så Pigepotentiale samarbejdet med Livsstilsefterskolen Hjarnø som en rigtig god mulighed for at give pigerne oplevelser og mere tid med deres mor – og omvendt.

”Vi vil gerne komme lidt bredere rundt og lidt dybere. Vi skal tale om hinandens drømme. Og man kommer måske til at se nogle andre sider af hinanden, som man måske ikke ser til daglig.”

Bente forventer, at mødre og døtre får et stærkere bånd – ikke fordi der nødvendigvis har været noget galt med forholdet mellem mor og datter. Men fordi det er styrkende i at opleve noget sammen. Pigerne vil også møde andre piger, som de kan spejle sig selv i. Og mødrene møder andre mødre, der har piger, der minder om deres egen.

Bente fortæller at hun tit oplever bekymrede mødre, der spørger sig selv, om de kunne have gjort noget anderledes for at styrke deres døtre på vejen. Så at møde andre helt almindelige mødre, som også har en usikker pige, kan være meget givende.

Et år på efterskole kan være en ny begyndelse

Bente forklarer, at mange af pigerne kan være ensomme og kan føle sig udenfor, fordi de ikke har selvværd og selvtillid til at byde ind i fællesskabet. Og at de piger, vil være udfordrede på en stor efterskole. Bente oplever desværre også, at unge aldrig kommer ind i fællesskabet og er ensomme på efterskolen. Flere bliver dér, selvom de ikke har det godt. Mange ser efterskoleåret som en ny begyndelse og oplever et kæmpe nederlag, hvis de ikke bliver en del af fællesskabet og ikke trives.

”Det er et kæmpe nederlag at tage hjem fra efterskole – sådan har mange det i hvert fald. Det er både et nederlag udadtil at skulle forklare andre, hvorfor det ikke lige var noget for én af være på efterskole.”

afslutter Bente Brandstrup, Pigepotentiale

Derfor er små efterskoler, der kan rumme netop den type unge og give dem en god start på året, afgørende for de unges efterskoleår. Og måske endda for den unges selvopfattelse resten af livet. 

Fakta om Bente Brandstrup

Bente er oprindeligt uddannet lærer og har også været efterskolelærer og uddannelsesvejleder. Derudover har hun en coachinguddannelse og mange års erfaring med at hjælpe unge. Bente har siddet i flere bestyrelser og har arbejdet med projekter for psykisk sårbare unge.

Hun er grundlægger af Pigepotentiale, der nu har 12 coaches fordelt over hele landet.

Skærmbillede 2020-11-20 kl. 10.17.58.png

Mor-datter-Retreat

Glæd jer til hygge, krea, spa, wellness og workshops - og selvfølgelig; masser af tid til hinanden, tid til snak og skraldgrinende stunder - alene og sammen med de andre mødre og døtre, der også er afsted.

Mor-datter Retreatet foregår på Livsstilsefterskolen Hjarnø og er for mødre med døtre i alderen 10-16 år. Lyder det som noget for jer? Så læs med her

Læs mere om

Mor-datter Retreat

Se alle camps på Livsstilsefterskolen

Nyt fra Livsstilsefterskolen Hjarnø

Vi benytter cookies

OK